Keltische Vieringen

De Keltische vieringen zijn o.a. ook onderdeel van de online opleiding De 4 Elementen, als je interesse hebt kun je je ook daarvoor inschrijven. Als je je in wilt schrijven voor een viering klik dan hier. De prijs voor de vieringen zijn € 25,- per viering.

De vieringen bestaan uit een uitgebreide uitleg, rituelen, opdrachten, meditatie en verschillende recepten.

Jaarfeesten symboliseren de natuurcyclus van leven, dood en wedergeboorte. Deze cyclus bevindt zich ook in ons. Door het vieren van deze feesten geven we daar vorm aan, erkennen de cyclus en wijden ons aan de natuur waar wij deel van uitmaken. De cyclus van licht en donker, van planten en oogsten is een altijd draaiend wiel, zonder begin en zonder einde. Dit wiel rolt als het ware door de seizoenen. Verandert het landschap en beïnvloedt de dingen die we doen en de manier waarop we ons voelen. Elk moment van het jaar is speciaal, met zijn eigen speciale gevoelens, geuren en atmosfeer. Als je je hier bewust van bent kun je gebruik maken van de natuur om je heen en daar op de juiste momenten je voordeel uit halen.

Het jaar is in 8 feesten onderverdeeld . Deze feesten zijn gerelateerd aan de dingen die in de natuur om ons heen op dat moment gebeuren. Deze feesten worden ook wel Sabbats genoemd.

Er zijn verschillende manieren waarop je de Jaarfeesten kunt vieren. Je kunt dit in je eentje doen, met een klein groepje of in festivals, waar tientallen, soms zelfs wel honderden mensen bij elkaar komen om deze feesten met elkaar te vieren. Bij het vieren van de Jaarfeesten is het net als bij de Maanfeesten belangrijk dat je goed naar je gevoel luistert en dat je voor jezelf uitmaakt hoe, waar en met wie je ze wilt vieren.

Als je besluit om de Jaarfeesten te gaan vieren is het belangrijk dat je goed kijkt waar het betreffende Jaarfeest voor staat. Alle dingen die je voor het vieren van een Jaarfeest nodig hebt komen aan bod bij het bespreken van de afzonderlijke feesten. Je kunt er ook voor kiezen om enkele van de Jaarfeesten te vieren, bijvoorbeeld alleen de 4 grote. Of misschien wil je er een aantal vieren waar je zelf een bepaald gevoel bij hebt. Niets is verplicht, alles mag. Als je er 1 viert wil dat niet zeggen dat je ze allemaal moet vieren. Als je er 4 wilt vieren hoeven dit niet alleen de 4 grote of 4 kleine Sabbats te zijn.
Luister naar je gevoel, dat is het aller belangrijkste.

Imbolc 1 februari
Imbolc 1 februari

1 februari is de dag dat het Keltische feest Imbolc wordt gevierd. Dit is het feest waarin het ontwaken van de natuur en het terugkeren van het leven in de natuur wordt gevierd. Met Imbolc wordt er hulde gebracht aan Bridgit, Keltische godin van vruchtbaarheid en vuur. Zij is de beschermster en hoedster van alle herinneringen en kennis. De Ierse godin Brighid is een van de vele symbolen voor dit feest. Brighid is de godin van huis en haard, inspiratie, creativiteit en van het vuur.

Ostara 21 maart
Ostara 21 maart

Het Ostara feest is een lentefeest dat gevierd wordt wanneer de dag en de nacht even lang zijn rond 21 maart : de lente equinox

Beltane 1 mei
Beltane 1 mei

Beltane begint wanneer de zon op 30 april onder gaat (meiavond). Beltane is een feest van vuur en luidt het begin van de zomer in.

Litha 21 juni
Litha 21 juni

We vieren Litha zo tussen 19 en 22 juni. Sommige heksen kiezen ervoor om het altijd op 21 juni te vieren, sommige heksen (zoals ik) vieren Litha met de zomerzonnewende.

Lammas 1 augustus
Lammas 1 augustus

Lammas staat bekend als het feest van de eerste oogst. Het is het feest van de Na-zomer. Andere namen voor Lammas zijn: Lughnasadh, first Harvest, Graan feest, Ceresalia, Elembious, Feast of Cardenas, eerste Oogst.

Mabon 23 september
Mabon 23 september

Mabon is een van de vier 'kleinere' of minder belangrijke sabbats binnen de paganistische groepen. Ze wordt gevierd als dag en nacht gelijk zijn tussen 20 en 23 september. De dag wordt in veel kringen gebruikt als een offerande en dankbode aan de goden voor een goede oogst en een vruchtbaar jaar.

Samhain 31 oktober
Samhain 31 oktober

Samhain is de Keltische naam voor dit feest waarbij de sluiers dun zijn. Samhain is het Keltische nieuwjaar. In deze tijd van het jaar is het contact met de andere wereld en de geesten van overleden voorouders makkelijker te maken.

Yule 21 december
Yule 21 december

Yule is de langste nacht. Tussen 20 en 22 december bereikt de zon op het noordelijk halfrond zijn laagste stand. We nemen aan dat dit ook al in de Steentijd een belangrijk moment was, want een aantal bouwwerken zijn zodanig ontworpen dat het zonlicht met Midwinter in het binnenste van de tempel kon vallen. Op 21 december beginnen ook de 12 Heilige Nachten.