Deel 3 – Burn-out wat is het nu werkelijk en de zoektocht naar wat het leven is.


Wat mij ook opvalt zijn overtuigingen, er zijn overtuigingen die ervoor zorgen dat je in een burn-out komt en er zijn overtuigingen waardoor je niet snel geneest of in ieder geval moeizaam.


Het zijn ook overtuigingen die je mee slepen. Ze slepen je bij jezelf vandaan, hoe meer verwijdert hoe moeilijker het wordt. Het is niet zo dat iedereen een burn-out krijgt, omdat hij of zij van zichzelf verwijderd is, maar degene met een hogere sensitiviteit hebben een veel grotere kans. Zeker als je meer bezig bent met een ander dan met jezelf, een burn-out betekend precies dat. Je bent meer bezig met een ander het naar de zin maken dan met jezelf, weglopen van jezelf dus. Aandacht geven aan een ander is ook makkelijker dan aan jezelf.


Je kent de uitspraak wel ‘Te goed zijn voor de wereld’ dat is er zeker eentje. Als je ‘te’ goed bent, dan ben je echt slecht voor jezelf, dus waar ben je dan wel goed voor? Voor een ander en de ander heeft het vaak niet door, jij vraagt dan weer meer aandacht of je wordt sneller ziek en de ander verwijdert zich van jou. Of we het nu hebben over vrienden of een partner of een kind of vader of moeder of wie, dat maakt allemaal niet uit. Zo gaat het vaak.


Feit is wel dat een ander vaak niet zo geïnteresseerd is in een ander, in dit geval dus jij. Iedereen is bezig met zijn eigen leven, met zijn eigen wereld en zo hoort het ook. Degene die ‘te’ goed zijn vallen buiten de boot, je raakt letterlijk opgebrand door alles wat je doet en zeker alles wat je dan ook nog denkt, vooral dat je niet genoeg waardering krijgt of iets in die trant.


Wat mij heeft geholpen is de stilte in mezelf opzoeken, iedere dag een kwartier tot een half uur echt stil zijn. Geen gedachten, gewoon helemaal niks, alleen maar naar mijn ademhaling luisteren en verder niets. Dat werkt zo goed dat ik me zelfs spontaan niet meer druk maakte om iets. Ik merkte dat er veranderingen kwamen, eigenlijk al na een paar dagen. In het begin was het moeilijk om stil te zijn, maar het werd steeds makkelijker en steeds leuker. Ik krijg er creatieve ideeën van en spontane ingevingen, het is echt leuk.

Het verhaal gaat verder in deel 4, mijn zoektocht naar hoe het leven in elkaar steekt, dus dat is voor de volgende keer. Met vragen mag je altijd contact me mij opnemen.